כשהוא סוגר קרוב לשנה בתפקיד יו"ר הוועד המנהל של הכחולה, דניאל איזיקוביץ' מתייחס לתהליך החיובי שעובר המועדון ("יש לנו כיום כמות יפה של ספונסרים ותורמים, זה סימן שאנחנו נמצאים במקום טוב"), הטענות על כך שהעמותה לא מחפשת רוכש ("אם יגיע האדם המתאים, לא נפסול אותו"), הטענות כי הוועד צריך להתערב מקצועית ("לא נבחרתי להיות המנהל המקצועי") ועל המטרות להמשך הדרך ("אם לעמותה יהיו 1,500 חברי עמותה לאורך זמן, אנחנו נגיע לליגת העל")
דווקא בחודש אפריל אשתקד, כשהפועל פתח תקוה הייתה במצב המקצועי הקשה ביותר שידעה מיום הקמתה, החליט דניאל איזיקוביץ' שזה הזמן לקחת צעד קדימה. הפועל הייתה אז על סף ירידה היסטורית ומפחידה לליגה השלישית, ופחות ופחות אנשים רצו לקשור את שמם עם המועדון. תחושת אחריות מסוימת וגם רצון לתקן את הכישלון של העונה שעמדה להסתיים, גרמו לאיזיקוביץ', עד לפני שנה וחצי אוהד רגיל מהיציע, לעשות מאמצים להיבחר כיו"ר הוועד המנהל של העמותה.
המהפך המפתיע עם ההישארות בלאומית בקיץ, יצרו תנאים חדשים עבור המועדון כולו, וגם עבור הוועד המנהל בראשות איזיקוביץ'. כעת, בראיון לאתר הרשמי לרגל שלוש שנים להעברת הבעלות על המועדון לידי עמותת הכחולה, איזיקוביץ' מתייחס לכל הנושאים הבוערים, עם אופטימיות רבה לקראת המשך הדרך.
"אני רואה את המועדון מתקדם וזה הדבר הכי חשוב בראייה שלי", אומר איזיקוביץ'. "בהשקפה שלי, גם אם המועדון נמצא במצב טוב, אבל עומד במקום, זה לא מצב בריא. כשיש גרף התקדמות זה משהו שהוא מאוד מעודד".
בטח בעונה שעברה וגם העונה, אתה ושאר חברי הוועד עומדים לעיתים בפני ביקורת, לפעמים קשה, מחלק מהאוהדים.
"אף פעם לא לקחתי את הביקורת באופן אישי, גם כשהיא הייתה אישית. בשלב מסוים הבנתי שכשלא טוב, אז הוועד אשם בעיניי הקהל. מבחינת הקהל, הוועד הוא נציג הבעלים והוא המקום להפנות אליו את האש. בסופו של דבר ברשתות מרגישים בעיקר את המבקרים, אבל רוב הקהל שמגיע למגרש והאוהדים שפונים בפרטי ובקבוצות, שולחים הודעות מחזקות וזה נותן הרבה כוח. כשאתה קורא מילה טובה ממישהו על מה שאתה עושה, זה שווה את הכל. אני כן חושב שלשיח השלילי הזה יש השפעה על ההצלחה של המועדון. אם נקח לדוגמא את פורום האוהדים, אם אלפי האנשים שחברים בפורום הזו היו דואגים ליצור שיח חיובי סביב המועדון גם ברגעים קשים והיו נמנעים מכל מיני הדלפות או חצאי אמיתות, האווירה סביב המועדון הייתה הרבה יותר טובה, מה שבסופו של דבר היה מביא עוד חברי עמותה ועוד הכנסות למועדון. אווירה טובה ושקט סביב הקבוצה נותנים גירוי לאנשים להצטרף לעמותה וזה חומר למחשבה גם לאלו שיש דברים מסוימים בהתנהלות שהם לא לרוחם, אפשר וצריך להעביר ביקורת, אבל הכל שאלה של סגנון, צורה ותזמון".
זה תלוי בנו
אחת הטעויות שאיזיקוביץ' מודה בהן בנוגע לעונה שעברה, היה הסלוגן "ליגת העל – זה תלוי בנו". "הסלוגן הזה בסופו של דבר פגע בנו, אבל האמת שיש בו משהו נכון", הוא אומר. "אם לאורך זמן בלאומית נביא 1,500 חברי עמותה, אנחנו נהיה בליגת העל. זה המספר שאנחנו שואפים אליו, כדי שכשנגיע לליגת העל נהיה עם 3,000 חברים. זה באמת תלוי בנו בסופו של דבר, אנחנו הבעלים".
"זה באמת תלוי בנו בסופו של דבר". צילום: עדי ברקוביץ'
אחד הנושאים שחוזרים ועולים בקרב האוהדים, בעיקר ברגעי משבר על הדשא, הוא נושא ההתערבות של הוועד המנהל. "עקרונית, אני יכול מתוקף תפקידי ללכת מחר לאימון, להיכנס לחדר של המאמן או כל בעל מקצוע אחר ולדרוש ממנו שינויים", הוא אומר. "אבל בפועל, למרות שאני כביכול נציג הבעלים, המנהל הישיר שלהם הוא המנכ"ל. המנכ"ל כפוף לוועד המנהל. את הביקורת והדברים הטובים אנחנו מעבירים למנכ"ל והוא צריך להוריד את זה לעובדים במועדון. המנכ"ל גם יכול לבוא ולהגיד שהוא קיבל תשובות מסוימות מאותו בעל תפקיד, ואז הוועד יכול להחליט איך לנהל את המצב".
"הדבר הכי חשוב הוא ליצור מנגנון של אמון, של עבודה נכונה ויציבות שלא הייתה פה שנים", הוא מוסיף. "בסופו של דבר יש פה וועד מנהל נפלא שחי באופן יום יומי את העשייה סביב המועדון, אבל אנחנו לא אנשי מקצוע. הבאנו איש מקצוע שינהל ואיש מקצוע שיאמן. זו הדרך שהוועד המנהל הזה בחר למועדון ואני חושב שזו הדרך הנכונה. אנחנו רואים את זה דרך הספונסרים והתורמים שלנו, שמעבירים פידבקים גם מצידם שזאת הדרך הנכונה. אנחנו רואים את השקט במועדון, גם בתקופות פחות טובות המועדון מתנהל בצורה מאורגת ומסודרת. המאמן והשחקנים מקבלים חיזוקים גם בתקופות פחות טובות, מקיימים ערבי גיבוש ועוד הרבה דברים נוספים. צריך להבין שאני לא נבחרתי להיות המנהל המקצועי של הפועל פתח תקוה. הוועד המנהל העונה עובד אחרת, אנחנו דואגים להיות מעודכנים ולפקח על הנעשה כל הזמן, אבל כל אחד מהחברים בוועד ממוקד בצוות שהוא אחראי עליו ובתחומי האחריות שלו ולמעשה עושים הכל כדי לתת לאנשי המקצוע את השקט והתנאים הכי טובים לעשות את העבודה שלהם".
שלוש שנים אחרי העברת המועדון לידי העמותה, איך אתה רואה את מצב הכחולה היום?
"היום אנחנו נמצאים במקום טוב הרבה יותר מהמקום בו קיבלנו את המושכות. אנחנו רואים את זה בשקיפות ובשיח סביב המועדון, אנחנו רואים תוך כדי העונה התקדמות בכמות חברי העמותה ובכמות האוהדים ביציע. אל האסיפות הכלליות מגיעים יותר אנשים, בטח לעומת השמונה אנשים שהגיעו לאסיפה בחודש יולי האחרון, כשהיינו בליגה א'. אחת המטרות העיקריות שהצבנו למנכ"ל זה גיוס הכספים ושימור הספונסרים והתורמים. יש לנו כיום כמות יפה של ספונסרים ותורמים שאינם ספונסרים, זה סימן שאנחנו נמצאים במקום טוב, כאשר כמובן אנחנו תמיד שואפים ליותר".
מהניסיון שלך בשנתיים האחרונות, מה מושך את הספונסרים והתורמים למועדון?
"יש לנו אוהד אחד שלא אוהב את הפרסום אבל הוא תורם המון עבור המועדון, ואני חושב שבלעדיו למועדון הזה כמעט ולא היה סיכוי, מגיעה לו תודה ענקית. הוא תורם בזכות התנהלות נכונה וניהול תקין. מעבר לזה, ספונסרים ותורמים מתחברים בעיקר לפעילות הקהילתית ושיתופי הפעולה החברתיים שאנחנו עושים. זה רותם המון אנשים ומביא כספים משמעותיים למועדון. רוב מוחלט של הספונסרים משקיע בנו בגלל שהדברים שאנחנו עושים פותחים להם את הלב והם רוצים לקשור את שמם עם פעילויות כאלה".
"ספונסרים רוצים לקשור את שמם עם פעילויות כאלה". הקבוצה המשולבת של הפועל. צילום: אסף הופמן
לא פוסלים שום אפשרות
סוגיה בוערת נוספת בקרב האוהדים היא נושא השותפות/רכישה, כאשר הטענות נעות בין כך שמועדון בבעלות אוהדים לא יכול להגיע לליגת העל, לבין כך שבוועד המנהל לא באמת מחפשים את אותו שותף. "הטענה הזאת לגבי כך שאנחנו לא מחפשים חייבת לרדת מהפרק", אומר איזיקוביץ'. "המועדון היה על המדף המון שנים, בלי קשר לתהליכי הפירוק. כל בעלים שהיה פה בפרונט חיפש באופן מוצהר מישהו שיעזור לו ויכנס איתו כשותף. אף אחד לא הגיע לאורך השנים. קיימנו בשנתיים האחרונות עשרות פגישות עם אנשים, רובם רצו לקחת את הבעלות על המועדון באופן מלא ולא רצו לשמוע על שותפות, וזה הגיע לסיום המשא ומתן, כל אחד וסיבתו. אני לא חושב שזה נכון שנצא מחר בתקשורת ונגיד שאנחנו מחפשים שותף, זו לא הדרך לעשות את זה. אם יגיע האדם המתאים שיירצה, אנחנו לא נפסול אותו. אם הוא אדם רציני שמבין את החשיבות של עמותת אוהדים ומעוניין להתנהל בשקיפות, ולא בגישה של 'תנו לנהל הכל וזוזו הצידה', זה משהו שנרצה שיקרה".
ומה לגבי רכישה מלאה של המועדון?
"כמובן שהפנטזיה של כולנו היא שיבוא בעלים עשיר מאוד, ייקח את הקבוצה וישים סכומים גדולים בכל עונה. אני כמובן לא פוסל את זה ומבין את החלום של האוהדים, שכרגע אין באמת את האדם הזה שיוציא אותו לפועל. מבחינתי אותו אדם, אם יגיע, יקבל את המועדון בחינם אבל עם תנאי אחד עיקרי – ברגע שהוא קם ועוזב, הוא מחזיר את המועדון לידי העמותה. ההיסטוריה לימדה אותנו שצריך מאוד להיזהר בדברים האלה ולא צריך לקחת כמובן מאליו את התהליך המדהים שעשינו ואת העובדה שכרגע הבעלים הם אנשים שהלב שלהם במקום הנכון ורוצים בהצלחת הפועל פתח תקוה. זה נכון שהכסף מדבר בכדורגל, ואם יהיה מישהו שיוכל לעשות את זה בכסף יותר גדול מאיתנו ויגרום לנו לחזור להיות אוהדים ביציע, כמובן שלא צריך לפסול את זה. הבעלות של האוהדים היא לא המטרה, היא האמצעי לקבל את המועדון שאנחנו רוצים לראות".
כשאתה מסתכל על השנים הבאות של העמותה, איפה היא עוד צריכה לעשות דרך?
"אני חושב שברמה השיווקית אנחנו חייבים להצליח להגיע ליותר חברי העמותה. לדעתי גם הגיע הזמן למתג את העמותה והמועדון כגוף אחד. הפיצול הזה היה טוב לתחילת הדרך, עכשיו חייבים להפנים שהעמותה היא המועדון ולהיפך ואין טעם לתחזק באמת שני גופים. אנחנו צריכים לעשות צעדים שיגרמו לאוהדים להתחבר חזרה למועדון ולעמותה. לא מדברים על זה מספיק, אבל בשנתיים האחרונות אנחנו מאפשרים לאוהדים שידם אינה משגת ורוצים להיות חברי עמותה להצטרף, כאשר חברי עמותה אחרים משלימים את הסכום הדרוש. זה ראוי להערכה ואלו בדיוק הדברים שמחזקים את הכחולה".
מבחינה תקציבית, באיזו מקום נמצאת הפועל היום, ולאן העמותה שואפת לקראת העונות הבאות?
"אמנם הלכנו אחורה בכמות החברים העונה, אבל מבחינת כמות ההכנסות מהאוהדים אנחנו נשארים יציבים בשלוש השנים האחרונות, עם הכנסה של כ-1.2 מיליון שקלים מהאוהדים כולל הגיוס בינואר. זה משהו חשוב, טוב ויציב, אבל לא מאפשר לנו באמת לבנות תקציב ש"ידרוס" את הליגה. בשביל להיות מועמדים לעלייה כבר בתחילת העונה צריך מספיק כסף, גם כדי שהטעויות שיתגלו, ותמיד יש טעויות מסוימות שאתה מגלה בדיעבד בבניית סגל, יהיו ברות תיקון. אנחנו עוד לא מצליחים לעשות את קפיצת המדרגה הזאת כי אנחנו עומדים במקום עם כמות הכספים שהקהל מכניס. במקום 1.2 מיליון זה צריך להיות 1.5-2 מיליון שקלים וזה יפסיק את הגיוסים בינואר וייתן לנו בטחון לבנות סגל יותר יקר כבר בתחילת העונה. גם עם תקציב מינימום אפשר לעלות ליגה ועם התקציב הגדול ביותר אפשר לרדת, אבל ברור שככל שהתקציב יותר גבוה, כך גם הסיכויים להצלחה עולים".